Pembersih udara Olansi, pembersih udara, Meningkatkan Kualiti Udara Dalaman Anda
Kamu di sini: Rumah » Blog. » Penjana Air Disinfektan » Memperkenalkan Mesin Disinfektan Air Elektrolisis Asid Hipoklorik Berfungsi Dengan Sistem Dan Peralatan Mesin Elektrolisis Air Garam

Memperkenalkan Mesin Disinfektan Air Elektrolisis Asid Hipoklorik Berfungsi Dengan Sistem Dan Peralatan Mesin Elektrolisis Air Garam

Views:8     Pengarang:Pengilang Pembersih Udara China     Masa Terbitkan: 2021-10-13      Asal:https://www.olansichina.com/

Memperkenalkan Mesin Disinfektan Air Elektrolisis Asid Hipoklorik Berfungsi Dengan Sistem Dan Peralatan Mesin Elektrolisis Air Garam

Memperkenalkan Mesin Disinfektan Air Elektrolisis Asid Hipoklorik Berfungsi Dengan Sistem Dan Peralatan Mesin Elektrolisis Air Garam

Kata-kata seperti pencegahan jangkitan dan pembasmian kuman sekarang menjadi popular dan berakar dalam kosa kata harian kita kerana kita semua menyesuaikan diri dengan cabaran baru-sekarang dan masa depan-yang ditimbulkan oleh munculnya pandemik COVID-19 global.Ini telah memperdalam pencarian dan kegelisahan untuk disinfektan yang paling selamat untuk pencegahan jangkitan.Mengingat beberapa jenis penyelidikan yang dilakukan dan difokuskan terutama pada pencegahan jangkitan di industri makanan dan kesihatan, penggunaan air elektrolisis untuk pembasmian kuman telah menarik perhatian para penyelidik dan industri pembuatan.

H5d3769aa03564d5c9b6f1964e34a738f2

Air elektrolisis dihasilkan apabila arus elektrik digunakan pada larutan air garam melalui peralatan khas yang disebutmesin pembasmi kuman air elektrolisis.Proses ini dikenali sebagai elektrolisis.Proses elektrolisis memecah unsur larutan garam menjadi bahan pencuci dan pembasmi kuman yang tidak toksik dan kuat yang lebih selamat dan berkesan daripada peluntur klorin.


Air elektrolisis mengandungi asid hipoklorus (pembasmi kuman).Asid ini dapat memusnahkan kulat, virus, dan bakteria.Mesin pembasmi kuman air elektrolisis banyak digunakan di Jepun tetapi kini semakin popular di Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah yang lain.Kepekatan air elektrolisis dapat diubahsuai dengan mudah dan digunakan dalam pelbagai aplikasi iaitu:


• Pembersih tangan dan kasut

• Keselamatan makanan

• Pembersihan dan pembasmian kuman permukaan yang sering disentuh seperti meja, tombol pintu, pegangan tangan, dan peralatan elektronik

• Rawatan air

• Mencuci dan membasmi kuman luka


Terutamanya, air elektrolisis telah menemukan aplikasi besar dalam memerangi coronavirus sekarang.Sebagai contoh, pekerja kesihatan Jepun di pusat ujian coronavirus dibasmi kuman dan dibersihkan setelah berakhirnya pergeseran mereka dengan bantuan air elektrik.Ia juga digunakan oleh pekerja kesihatan garis depan.Artikel ini memperkenalkanmesin pembasmi kuman elektrolisisdigunakan dalam menghasilkan air elektrolisis yang digunakan terutamanya dalam industri penjagaan kesihatan dan makanan.


Bagaimana Mesin Disinfektan Air Elektrolisis Berfungsi

Mesin disinfektan air elektrolisis (EWDM) menggunakan proses kimia yang disebut elektrolisis untuk menghasilkan air elektrolisis (EW) ketika disambungkan ke sumber elektrik.Bergantung pada jenis EWDM, elektrolit yang digunakan dalam proses elektrolit, dan keadaan di mana elektrolisis berlaku, air elektrolisis boleh menjadi berasid, neutral, dan alkali.Air elektrolisis alkali digunakan untuk minum.Air elektrolisis asid digunakan untuk pembasmian kuman, pensterilan, dan pembersihan.


Mesin disinfektan air elektrolisis menghasilkan air elektrolisis melalui tindak balas elektrokimia yang melibatkan elektrolisis larutan garam meja di ruang yang direka khas.Ruang mengandungi anod, katod, dua atau lebih sel elektrolisis, dan diafragma yang memisahkan katod dan anod.Larutan garam meja dibentuk dengan mencairkan garam meja dengan air paip.Garam meja mengandungi Natrium Klorida (formula kimia sebagai NaCl) dan air paip mengandungi Hidrogen dan Oksigen (formula kimia sebagai H2O).Elektrolisis larutan garam meja dapat menghasilkan dua bentuk air secara serentak:


• Air Elektrolisis (Asid) - larutan asid Hipoklorosa (HOCl) yang dihasilkan pada anod dengan pH 2.0 hingga 3.0, ACC (Kepekatan Klorin Tersedia) antara 10.0 dan 90.0, dan ORP (Potensi Pengurangan-Pengoksidaan) kurang dari 1100 mV.

• Alkali Air Elektrolisis-larutan Natrium Hidroksida (NaOH) yang dihasilkan pada katod dengan pH 10,0 hingga 13,0, dan ORP antara -800mV hingga -900mV


Apabila disambungkan ke sumber elektrik, larutan garam meja mengalir melalui ruang elektrolisis yang dirancang untuk pemisahan produk berasid dan alkali yang dihasilkan dalam mesin pembasmian kuman air elektrolisis.Di ruang anodmesin pembasmi kuman air elektrolisismolekul air (dari air paip) dan ion klorida (dari garam meja) diubah menjadi oksidan asid klorin-Hipoklorida, Hipoklorit, dan gas Klorin-sementara di dalam ruang katod dari mesin pembasmi kuman air elektrolisis, NaOH (Sodium Hydroxide) dihasilkan.


Faktor penentu dalam menghasilkan disinfektan yang kuat ialah membentuk asid Hipoklorik yang lebih berasid dengan pH 5.5-6.0.HOCl adalah oksidan dan kurang berasid apabila dihasilkan.PH 2.0 hingga 3.0 dapat ditingkatkan agar lebih berasid dengan menambahkan ion hidroksida (pada kepekatan yang tepat) yang dihasilkan di ruang katod untuk menghasilkan larutan yang mengandungi HOCl dan NaOH.Untuk air elektrolisis dengan pH 5.5 hingga 6.0, sebahagian besar ion (sekitar 90%) yang terkandung dalam larutan adalah ion asid Hipoklorus dengan ORP tinggi paling banyak 1000 mV.PH air elektrolisis yang dihasilkan dipantau melalui alat uji pH


Pada julat pH ini, air elektrolisis yang dihasilkan (larutan asid Hipoklorus) mempunyai potensi pengoksidaan yang agak kuat dan menunjukkan aktiviti anti-mikrob yang tinggi.Ini menjadikan keupayaan membasmi kuman air elektrolisis lebih berkesan berbanding dengan pemutih rumah (Sodium Hypochlorite).Oleh itu, air elektrolisis memusnahkan parasit, kulat, bakteria, dan virus dengan lebih cepat.


Asid hipoklorus tidak berbahaya dan wujud secara semula jadi dalam darah manusia sebagai oksidan biologi yang kuat yang dihasilkan oleh sel darah putih manusia untuk melawan patogen.


Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Air Elektrolisis Yang Dihasilkan oleh Mesin Pembasmi Kuman

Air elektrolisis telah digunakan secara meluas baru-baru ini sebagai pengganti disinfektan berasaskan klorin, dan juga pembersih.Beberapa penyelidikan mengenai air elektrolisis telah memperdalam penerapannya dalam berbagai sektor-industri makanan, alam sekitar dan penjagaan kesihatan-seperti yang ditunjukkan di bawah:

• Air elektrolisis mempunyai kesan anti-bakteria yang kuat terhadap patogen yang terdapat pada produk makanan pertanian mentah.

• Air elektrolisis digunakan sebagai desinfektan dalam mengurangi jangkitan mikroba pada buah-buahan segar, sayur-sayuran, papan pemotong, permukaan untuk memproses makanan, telur cangkang, dan bangkai unggas.

• Themesin pembasmi kuman air elektrolisisagak murah dan senang dikendalikan

• Pengeluaran air elektrolisis mesra alam kerana hanya memerlukan garam meja dan air.

• Air elektrolisis diketahui dapat membunuh spora bakteria, kulat, dan virus dengan lebih berkesan daripada pemutihan klorin dengan memusnahkan membran dalaman mikro-organisma ini, sehingga menghalangnya daripada bercambah.


Kekurangan

• Air elektrolisis tidak dapat disimpan lama kerana kehilangan keberkesanannya dengan cepat.Dalam jangka masa tertentu ia kembali menjadi air biasa.

• Mesin disinfektan air elektrolisis mungkin mahal, namun mesin ini tidak semestinya mahal.

• Dalam beberapa kes, proses elektrolisis harus diperiksa secara berkala untuk mengetahui kepekatan atau pH yang tepat.

H9d0287a4022f4d38bbd1d73de15b5875a

Kesimpulannya

Penggunaan mesin disinfektan air elektrolisis untuk menghasilkan air elektrolisis terbukti berkesan sebagai pembasmi kuman dibandingkan dengan pembersih dan pembasmi kuman berasaskan klorin yang lain.Berhenti membeli bahan kimia untuk membasmi kuman dan membersihkannya.Jimat wang dengan menggunakan mesin pembasmi kuman air elektrolisis yang mesra alam.Pembasmi kuman yang dihasilkan oleh mesin ini adalah asid Hypochorous (HOCl).Ia selamat, tidak merengsa dan tidak berbahaya jika tertelan secara tidak sengaja. Untuk maklumat lanjut mengenai asid hipoklorusmesin pembasmi kuman air elektrolisisbekerja dengan sistem dan peralatan mesin elektrolisis air masin, anda boleh berkunjung ke Olansi China dihttps://www.olansichina.com/disinfectant-water-machine.htmluntuk maklumat lebih lanjut.

Produk Berkaitan

TENTANG OLANSI
Olansi Healthcare Co., Ltd adalah pengeluar profesional produk kesihatan Pembersih Udara, Air Hidrogen, Pembersih Air dan lain-lain, pengalaman lebih dari 12 tahun sejak 2009 di Guangzhou, China. Kilang acuan suntikan 60,000 m2 sendiri, kilang penapis sendiri, kilang acuan sendiri, kilang pemasangan sendiri! Makmal profesional 600 meter persegi, 30 pasukan R&D jurutera. Kami profesional dalam perkhidmatan ODM, OEM! 3,000 keping setiap hari kapasiti pengeluaran! Ujian penuaan 100% untuk pengeluaran besar-besaran! Kelulusan CE, CB, RoHs, SASO, CQC, CCC & ISO 9001: 2008!
HUBUNGI OLANSI
\"Buidling 1, No.1 Haiyi Street, Bandar Lanhe, Daerah Nansha, Guangzhou, China
0086-15915736889.
daniel@olansgz.com
Copyright © 2021. Olansi Healthcare Co., Ltd. Mesin Air Hidrogen