Pembersih udara Olansi, pembersih udara, Meningkatkan Kualiti Udara Dalaman Anda
Kamu di sini: Rumah » Blog. » Pembersihan Udara » 7 kaedah terbaik untuk mendapatkan keuntungan yang paling dengan menggunakan pembersih udara

7 kaedah terbaik untuk mendapatkan keuntungan yang paling dengan menggunakan pembersih udara

Views:3     Pengarang:Editor tapak     Masa Terbitkan: 2016-04-20      Asal:Tapak

7 kaedah terbaik untuk mendapatkan keuntungan yang paling dengan menggunakan pembersih udara

Di rumah, pengudaraan boleh menyimpan bebas pencemaran udara dalaman. Masalahnya ialah membenarkan udara masuk dari luar juga memperkenalkan beberapa bahan pencemar. Sebagai contoh, asap tembakau, ekzos kereta atau asap api.


Apakah cara terbaik untuk menghilangkan bahan pencemar di dalam rumah?


Pakar EPD bersetuju bahawa pembersih udara boleh membantu menghilangkan bahan pencemar dalaman, terutamanya apabila kawalan sumber atau pilihan pengudaraan tidak mencukupi. Sekiranya anda tidak pernah menggunakan pembersih udara sebelum ini, anda mungkin mempunyai masalah.


Berapa banyak pembersih udara yang saya perlukan? Sekiranya saya menjalankan pembersih udara sepanjang masa?


Dalam artikel ini, kami akan membincangkan 7 cara terbaik untuk memanfaatkan sepenuhnya penggunaan pembersih udara.


Air-Purifiers-KR-2X1-TEASE-200805_E7B40669B243E5972E83A8C065CB6524


1. Pastikan pintu dan tingkap ditutup


Pembersih udara digunakan di dalam rumah. Adalah penting untuk menutup pintu dan tingkap. Seperti yang disebutkan sebelumnya, pengudaraan membantu menghilangkan udara kotor dan bahan pencemar dari bilik. Tetapi ia boleh memperkenalkan pencemar baru ke dalam bilik, seperti asap api dan ekzos kereta, atau mengeluarkan udara bersih dari pembersih.


Anda perlu tahu bahawa pembersih udara berfungsi dengan baik di ruang tertutup. Akibatnya, mereka boleh menangkap dan menghapuskan alergen dan mikroorganisma lebih cepat dan lebih berkesan di ruang terkurung. Mereka juga menyediakan anda dan keluarga anda dengan udara yang segar dan bersih di ruang terkurung. Jika anda perlu membuka tetingkap, pastikan pembersih membersihkan udara di bilik lain.


2. Letakkan di tempat yang rata, jauh dari dinding


Jika ini adalah kali pertama anda untuk membeli pembersih udara, anda mungkin berfikir, yang merupakan tempat terbaik untuk meletakkan pembersih? Sangat penting bahawa anda tahu di mana pembersih udara anda.


Kebanyakan pembersih udara mempunyai salur masuk ke hadapan dan salur masuk udara dengan outlet di bahagian atas. Adalah penting untuk memastikan bahawa anda memilih lokasi untuk pembersih anda dan bahawa tidak ada objek yang menghalang masuk udara atau pelabuhan ekzos. Letakkan pembersih udara sekurang-kurangnya 15 cm dari objek terdekat (termasuk dinding).


Oleh kerana tidak ada objek yang menghalang masuk udara dan keluar, pembersih dapat menyerap lebih banyak udara. Dengan berbuat demikian, ia boleh menangkap dan menghapuskan alergen dan mikrob sebelum mengedarkan udara yang segar dan bersih di dalam bilik.


Pembersih mesti diletakkan di atas permukaan rata, seperti lantai, meja persalinan atau meja. Sama ada ia mempunyai pendirian atau kastor, permukaan rata menyediakan kestabilan dan memastikan prestasi yang lebih baik.


Sebagai tambahan kepada objek yang tidak menghalang pembersih, lokasi terbaik tidak boleh basah. Pakar mencadangkan bahawa kelembapan relatif bilik harus kurang daripada 85%.


Elakkan meninggalkan pembersih udara di luar rumah.


3. Penyelenggaraan penapis yang kerap


Sistem penapisan yang paling biasa dalam pembersih udara moden mempunyai dua hingga lima penapis. Mereka termasuk beberapa penapis pra, penapis H13 H13 HEPA gred sebenar dan perubatan yang diaktifkan.


Jika pembersih udara mempunyai prefilter yang boleh dibasuh, anda boleh membuangnya di mesin basuh sekurang-kurangnya dua kali sebulan atau selepas setiap sepuluh hari. Anda juga boleh vakum mengikut arahan pengeluar.


Walaupun penapis memberikan perkhidmatan yang baik untuk menangkap bahan pencemar, mereka mempunyai jangka hayat yang pendek. Kebanyakan penapis mempunyai hayat perkhidmatan 6 hingga 12 bulan, tetapi ia bergantung kepada penggunaannya. Jika disekat, kadr mereka akan sangat rendah.


Untuk mengetahui bila untuk menggantikan penapis, periksa penunjuk status penapis. Sekiranya ia menjadi merah, ganti penapis mengikut arahan pengeluar. Selepas penggantian, tetapkan semula penunjuk status penapis.


Untuk memastikan pembersih bersih, gunakan kain microfiber untuk menghapus habuk dan serpihan. Elakkan menggunakan kain basah.


4. Pastikan pembersih udara sentiasa pada


Adalah disyorkan bahawa anda menjalankan pembersih udara pada kelajuan rendah sepanjang masa. Kebanyakan pembersih udara mempunyai fungsi mod automatik. Fungsi ini berfungsi dengan sistem kualiti udara.


Sekiranya sensor kualiti udara mengesan peningkatan jumlah pencemar di udara, pembersih akan beroperasi pada kelajuan tertinggi. Kebanyakan pembersih mempunyai kelajuan kipas 1 hingga 3. Dengan memilih kelajuan kipas tertinggi, pembersih boleh membersihkan bilik dengan lebih cepat.


Sistem kualiti udara terus memantau kualiti udara. Sekiranya ia tidak mengesan bahan pencemar di udara, ia menetapkan pembersih kepada kelajuan minimum. Pada kelajuan ini, pembersih udara akan berjalan dengan senyap dalam bisikan. Ia juga akan menggunakan tenaga yang kurang, tidak seperti pada kelajuan kipas maksimum.


Dengan memakan kurang tenaga, ia dapat menjimatkan kos tenaga. Anda perlu tahu bahawa kebanyakan pembersih udara adalah Tenaga Bintang yang diperakui. Malah pada kelajuan tertinggi, mereka masih menggunakan kurang elektrik dan menjimatkan wang anda.


5. Gunakan peminat tambahan untuk mempromosikan peredaran udara


Setiap pembersih udara mempunyai kadar penghantaran udara yang bersih, liputan bilik dan spesifikasi kadar pertukaran udara. Ini terutamanya bergantung kepada nombor dan jenis penapis. Sebagai contoh, pembersih mudah alih dengan prefilters, penapis HEPA sebenar, penapis karbon diaktifkan dan kelajuan 2 hingga 3 adalah sesuai untuk bilik kecil.


Anda mungkin menghadapi model dengan beberapa penapis, termasuk satu prefilter, dua HEPA dan penapis karbon diaktifkan. Peranti (dinding dipasang atau lantai yang dipasang) boleh mempunyai tiga hingga lima kelajuan kipas. Oleh itu, mereka sesuai untuk bilik-bilik besar.


Walaupun pembersih udara berusaha untuk membersihkan udara dalaman dan menghapuskan pencemar, sesetengah kawasan mungkin tidak menikmati manfaat ini. Ini benar di sudut yang disekat oleh objek seperti bunga dan pakaian. Untuk memastikan semua udara di dalam bilik dikendalikan oleh pembersih, anda memerlukan peminat tambahan.


Letakkan kipas di kawasan di mana kecekapan pembersihan pembersih tidak tercapai. Peminat ini meniup udara yang tidak diisi untuk pembersih untuk memastikan semua udara bersih.


6. Simpan sensor debu bersih (jika ada)


Banyak pembersih udara mempunyai sensor habuk terbina dalam. Sensor ini berfungsi dengan memantau kualiti udara dalaman. Sekiranya sensor mengesan peningkatan dalam habuk dan bahan pencemar lain, ia akan menjalankan pembersih pada kelajuan kipas tertinggi.


Oleh kerana sensitiviti, lensa sensor habuk ditutup dengan habuk dan serpihan. Pada musim panas dengan pencemaran yang serius, bersihkan sensor habuk sekurang-kurangnya dua kali sebulan.


Untuk hari pencemaran yang rendah, bersih sekali sebulan. Sensor debu yang haram boleh merendahkan prestasi pembersih. Bagaimana anda boleh bertanya. Ia tidak akan dapat mengesan tahap pencemar di udara. Oleh itu, peranti tidak akan beroperasi dalam mod automatik, dengan itu berkesan membersihkan udara.


Selain membersihkan sensor debu, pastikan ia kering.


7. Amalan Am (Langkah berjaga-jaga)


Sila cabut soket kuasa sebelum membersihkan pembersih atau menggantikan penapis. Jika tidak, kejutan elektrik mungkin berlaku semasa penyelenggaraan.


Kebanyakan pembersih udara mempunyai ciri kunci kanak-kanak / kunci haiwan. Apabila anda meninggalkan rumah, pastikan untuk menghidupkan ciri ini. Ia membantu memastikan bahawa anak atau haiwan kesayangan anda tidak mengganggu tetapan. Di rumah, mengawasi anak-anak anda untuk memastikan mereka tidak bermain dengan pembersih.


Elakkan meletakkan buku, pasu, dan lain-lain di atas peranti. Bukan sahaja anda menyekat saluran udara di dalam bilik yang mengeluarkan udara bersih. Walau bagaimanapun, objek boleh menekan kawalan yang berbeza dan mengubah prestasi sel. Di samping itu, objek boleh memperkenalkan perkara asing melalui outlet.


Ia bukan tentang anda dan keluarga anda bernafas udara segar. Anda akhirnya menghirup udara tercemar.


Elakkan meletakkan pembersih udara di ruang tertutup dengan gas yang meletup, mudah terbakar atau toksik dan bahan. Bahan-bahan ini boleh merosakkan peranti atau menjejaskan prestasinya.


kesimpulannya


Pembersih udara membuat sumbangan besar kepada kualiti udara dalaman rumah dan pejabat. Jika digunakan dengan betul, ia boleh melindungi anda dan keluarga anda. Malah, ia boleh menghapuskan asma dan penyakit pernafasan yang lain.


Di samping menangkap atau mengeluarkan bahan pencemar dari udara, pembersih juga boleh meningkatkan kualiti tidur. Ini akan meningkatkan kualiti hidup anda dan kecekapan kerja.


Ingat untuk mengikuti arahan pengeluar sebelum beroperasi atau mengekalkan pembersih udara.


Produk Berkaitan

TENTANG OLANSI
Olansi Healthcare Co., Ltd adalah pengeluar profesional produk kesihatan Pembersih Udara, Air Hidrogen, Pembersih Air dan lain-lain, pengalaman lebih dari 12 tahun sejak 2009 di Guangzhou, China. Kilang acuan suntikan 60,000 m2 sendiri, kilang penapis sendiri, kilang acuan sendiri, kilang pemasangan sendiri! Makmal profesional 600 meter persegi, 30 pasukan R&D jurutera. Kami profesional dalam perkhidmatan ODM, OEM! 3,000 keping setiap hari kapasiti pengeluaran! Ujian penuaan 100% untuk pengeluaran besar-besaran! Kelulusan CE, CB, RoHs, SASO, CQC, CCC & ISO 9001: 2008!
HUBUNGI OLANSI
\"Buidling 1, No.1 Haiyi Street, Bandar Lanhe, Daerah Nansha, Guangzhou, China
0086-15915736889.
daniel@olansgz.com
Copyright © 2021. Olansi Healthcare Co., Ltd. Mesin Air Hidrogen